Onderwijs van de toekomst vormgegeven

sjsOnder grote belangstelling van zowel de Nederlandse als internationale media zijn op 21 augustus jl. in Sneek, Breda, Almere (2x), Emmen, Heenvliet en Amsterdam de Steve JobsScholen geopend.

De pers en betrokkenen waren door de Master Steve Jobsschool in Sneek uitgenodigd om met eigen ogen te zien wat werken volgens het nieuwe schoolconcept nu precies inhoudt.

Aan het enthousiasme van de kinderen te zien hadden ze zich de hele zomervakantie al verheugd op hun eerste nieuwe lesdag. Vol verwachting kwamen ze de nieuwe school -die qua interieur en speelplaats volgens het nieuwe concept helemaal is omgebouwd- luid pratend en lachend binnenrennen, benieuwd naar wat komen zou.

En dat was veel. Tientallen mensen van de schrijvende pers, camera- en geluidsmannen van over heel de wereld stonden de kinderen ’s ochtend vroeg al op te wachten om hun eerste reactie te kunnen vastleggen. Het bleek dat de kinderen hier goed op voorbereid waren. Zelfverzekerd stonden ze de pers te woord om te vertellen wat ze zelf van de nieuwe school, waarin de iPad een cruciale rol vervult, vinden.

Veel kinderen hadden voor die dag een schoolopdracht meegekregen. Een van de opdrachten was om zelf een reportage van de openingsdag te maken. Met hun gloednieuwe iPad onder hun arm stonden ze dan ook op het schoolplein om filmpjes en foto’s te maken en vragen te stellen aan de aanwezige journalisten.

Maar er werd natuurlijk ook lesgegeven. Journalisten mochten in kleine groepjes de lessen bijwonen en filmen. Het eerste wat opviel is dat het schoolbord en bijhorende krijtje is vervangen door een groot scherm waarop al het lesmateriaal word getoond. Niet gestoord door het rumoer van de pers volgde de kinderen de lessen en werkte ze aan hun gezamenlijke of individuele opdrachten.

Om 14.00 werd de dag afgesloten met een persbijeenkomst waarin Directeur Janet Visser en Maurice de Hond aan de hand van enkele promofilmpjes het nieuwe concept uitlegden. Met een Friese koekspecialiteit in de hand toog iedereen daarna weer naar huis en keerde de rust op de school terug.

Voor zowel de kinderen als leerkrachten (voortaan coaches genoemd) was het een hectische maar vooral bevredigende dag. Iedereen was er van overtuigd dat niet alleen de dag maar ook het concept zal brengen wat men hoopt. Of zoals iemand van de pers treffend zei:

Ik ging hier heel sceptisch naar toe, maar de blije gezichten van de kinderen en coaches hebben mijn mening doen bijstellen: dit is een school zoals alle scholen in de toekomst zouden moeten zijn. Ik wil bijna zelf weer terug naar school!